Köyümüz Hakkında Genel Bilgi

AŞAĞI BOYNUYOĞUN KÖYÜ

Aşağı Boynuyoğun Köyü, Giresun İlinin Tirebolu İlçesine bağlı bir köydür. Doğusunda Eymür Köyü, Ataköy, Batısında Ergenekon Köyü, Kuzeyinde Fındıklı Köyü ,Kayalar köyü ve Güneyinde Şenyuva Köyü vardır. Köyümüzün ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 35 km’dir.
Aşağı Boynuyoğun Köyüne ulaşan Tirebolu-Güce-fındıklı gurup köy yolu ile Tirebolu-Eymür A.Boynuyoğun Köyü gurup yolu köy içinden birbirine bağlanmaktadır.
Köyümüzün beş büyük mahallesi vardır. Bunlar Güneyköy Mahallesi, Kuzduran Mahallesi, Divancı Mahallesi, Hozanlar Mahallesi ve Çardakgıranı Mahallesidir. Divancı Mahallesinde köyün merkez camii vardır. Ayrıca Hozanlar Mahallesine camii yapılmaktadır ve şu anda ibadete açılmıştır.
Aşağı Boynuyoğun Köyünde Saglık Evi bulunmaktadır ve faal durumdadır.
Köyümüzün 1950 yılında yapılan ilkokulu yetersiz kalması ve eskimesi nedeniyle 2002 yılında yıkılmıştır. Aynı yıl yeni okulun temeli eski okulun yerine köylülerin maddi katkılarıyla atılmıştır. Okul yapımı devam ederken okulumuzun 1-5.sınıfları eğitimini camiinin altında diğer sınıflar ise taşımalı olarak sürdürmüşlerdir. 2005 yılı sonunda okulumuzun ihalesi yapılmış olup Nisan 2007 itibariyle okul çevre düzenlemesi hariç tamamlanmıştır.
Mayıs 2007 tarihi itibariyle ilk beş sınıf eğitimini okulda, 6-7-8.sınıflar taşımalı olarak Sekü köyü İlköğretim Okuluna devam etmektedir. 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında Okulumuz 8 sınıfla eğitime başlamıştır.

Köyün batı kenarından Gelivera deresi geçmekte olup, köyün içinden bu dereye akan küçük akarsular mevcuttur. Bu küçük akarsuların en önemlileri Güneyköy deresi, Gıl deresi, Dursun deresi ve Sarpobuz deresidir.
Köy halkı geçimini fındıktan sağlamaktadır ve ihtiyacı kadar sebze meyva, mısır üretimi de yapmaktadır. Yine ihtiyacı kadar da hayvancılık yapmaktadır. Ayrıca köyde arıcılık yapan da mevcuttur. Köyde büyük ve küçük baş hayvan olarak inek ve koyun beslenmektedir. Bahçe ve tarlaların aşırı parçalanması küçük baş hayvancılığın azalmasına sebep olmuştur.
Köyde 1975-80 yılları arasında büyük bir gurbetçilik başlamış ve hızla nüfus azalması olmuştur. Son yıllarda emekli olan vatandaşlarımızın köyüne dönmesiyle az da olsa nüfus artışı olmaktadır. Buna bağlı olarak köyde konut inşaatında artışlar gözlenmektedir.
Köyün nüfusu fındık zamanı denilen Ağustos aylarında aşırı artmaktadır. Divancı mahallesinin arkası köyün merkezi olarak kullanılmaktadır. Bu merkezde köy standartlarının üzerinde her türlü ihtiyaca cevap verebilecek, bakkallar (gıda maddeleri, sebze-meyve, petrol ürünleri gibi), Çay ocakları, demir doğrama atölyesi, Ağaç doğrama atölyesi, ekmek fırını, tüp gaz bayii ,un değirmeni bulunmaktadır. Köyün merkezinde her hafta cuma günleri et kesimi ve satışı yapılmaktadır. Kısaca köyde her ihtiyaca cevap verilmektedir
A.Boynuyoğun köyünden ayrılan köyler ise Güce ilçesine bağlı Fındıklı köyü ve Ergenekon köyü ile, Tirebolu ilçesine bağlı Kayalar köyüdür.
Bugün Boynuyoğun olarak bilinen vadide 7 tane köy mevcuttur. Bu köyler Güce ilçesine bağlı Fındıklı Köyü, Ergenekon Köyü , Yukarı Boynuyoğun Köyü ve Tekke köyü ile Tirebolu ilçesine bağlı Aşağı Boynuyoğun Köyü, Kayalar Köyü, ve Şenyuva Köyleridir.
Köy ile ilçe merkezlerine ulaşım çok rahat yapılmaktadır. Tireboluya her gün dolmuş minibüsleri bulunmaktadır. Sabah giden arabalar öğleden sonra köye dönmeye başlamaktadır.
1985 yılında elektrik enerjisi alan köyde telefon hattı mevcuttur, ayrıca köyümüz tüm GSM operatörlerinin kapsama alanındadır 



            Yaylacılık
Köyümüzde yaylacılık çok gelişmiştir. Eskiden köy halkı hayvan otlatmak için yaylaya göç etmekte iken son yıllarda, Temiz dağ havası alarak dinlenmek ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için yaylalara çıkarlar. Köylümüz yaylalarda hayvan yiyecegi için bağlaklarında(otluklarında) yetiştirdikleri otları kurutur, kışın hayvanlarının yiyeceği için depolarlar. Yaylalarda yine patetes, karalahana ve çangal fasulye gibi sebzeler yetiştirirler. Ayrıca armut erik elma gibi meyvelerde bazı yaylalarımızda yetişmektedir.
Önceden yaylaya yürüyerek gidilirken; ulaşımın sağlanması ile otomobiller(araçlar) ile bu yaylalara daha kısa zamanda gidilip gelinmektedir. Köy halkının gittikleri yaylaların başında Divanalanı yaylası, Sakar obası, çökelek Kayası, Beyyurdu, Yaşmaklı Ağaçbaşı, Kavaklıbel, Çaloba gibi yaylalar gelmektedir.
 
ULAŞIM:
İlçeye uzaklığı 35 Km. olan köy, Tirebolu'nun büyük köylerinden biridir. Tirebolu'dan köye Eymür grup köy yolu ve Tirebolu-Güce-Fındıklı grup yolu ile de ulaşılmaktadır. Her iki yol güzergahında çalışan yeterli miktarda yolcu minibüsü mevcuttur.

Ayrıca köyümüzde
1 adet çay ocağı
1 adet demir doğrama atölyesi
2 adet elektrikle çalışan değirmen
3 adet suyla çalışan değirmen
5 adet bakkal
1 adet ekmek fırını
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder